Magnezyum Eksikliği

Daha Fazla Magnezyuma İhtiyacınız Var Mı?

Daha Fazla Magnezyuma İhtiyacınız Var mı ?

Yetersiz magnezyum alımının belirtileri arasında kas krampları, yüz tikleri, zayıf uyku ve kronik ağrı sayılabilir.

Yeterli magnezyum alıyor muyum ?

Magnezyum durumunuzu değerlendirmenin bir yöntemi, basitçe sağlık uzmanınızla iletişime geçmek ve ayrıntılı magnezyum testi talep etmektir. Yine de magnezyum değerlendirmesi tipik olarak kan serumu testi kullanılarak yapılır ve bu testler yanıltıcı olabilir. Vücuttaki magnezyumun yalnızca %1'i gerçekte kanda bulunur ve kan serumunda yalnızca %0,3'ü bulunur, bu nedenle klinik kan serumu testi magnezyum eksikliğini başarılı bir şekilde tespit edemeyebilir. 

Ne yapalım ? 

Neyse ki, kendinize yaşam tarzınız hakkında birkaç soru sorarak ve düşük magnezyum seviyelerinin belirli işaretlerini ve sinyallerini izleyerek, alımınızın nerede olduğunu anlamak mümkündür. 

1. Düzenli olarak gazlı içecekler içiyor musunuz ? 

Çoğu koyu renkli gazlı içecek fosfat içerir. Bu maddeler aslında sindirim sistemi içinde magnezyum ile bağlanarak onu vücut için kullanılamaz hale getirir. Yani dengeli bir diyet yapıyor olsanız bile, yemeklerinizle birlikte soda içerek magnezyumu sisteminizden atmış olursunuz.  

Günümüzde gazlı içeceklerin ortalama tüketimi, 1940'takinin on katından fazladır. Bu hızla artan artış, vücutta hem magnezyum hem de kalsiyum mevcudiyetinin azalmasından sorumludur. 

2. Düzenli olarak hamur işleri, kekler, tatlılar, şekerler veya diğer tatlı yiyecekleri yer misiniz ? 

Rafine şeker sadece sıfır magnezyum ürünü olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudun böbrekler yoluyla magnezyum atmasına da neden olur. Şeker kamışından rafine şeker üretme işlemi melası ortadan kaldırarak magnezyum içeriğini tamamen ortadan kaldırır. 

Ve şeker sadece magnezyum seviyelerini düşürmeye hizmet etmez. Tatlı gıdalar beslenme uzmanları tarafından “anti-besinler” olarak bilinir. Tatlılar gibi anti-besinler, diyetteki tüm besleyici gıdaların yerini alan, ancak sindirildiğinde besinleri tüketerek net bir kayba neden olan gıdalardır. Tüm gıdalar, sindirim sürecini güçlendirmek için tüketilmesi gereken vitamin ve minerallere ihtiyaç duyduğundan, hayati besinleri “geri koyan” gıdaları ve ardından bazılarını seçmek önemlidir. 

Diyetinizde ne kadar tatlı yiyecekler ve işlenmiş unlu mamüller varsa, magnezyum ve diğer hayati besinlerde o kadar eksiksiniz demektir. 

3. Hayatınızda çok fazla stres mi yaşıyorsunuz veya yakın zamanda ameliyat gibi büyük bir tıbbi prosedür geçirdiniz mi ? 

Hem fiziksel hem de duygusal stres, magnezyum eksikliğinin bir nedeni olabilir. 

Stres, magnezyum eksikliğinin bir nedeni olabilir ve magnezyum eksikliği, stres reaksiyonunu büyütme ve sorunu daha da kötüleştirme eğilimindedir. Çalışmalarda, stres ve kaygı ile ilişkili “dövüş ya da kaç” reaksiyonunun yan ürünleri olan adrenalin ve kortizol, magnezyumun azalmasıyla ilişkilendirildi. 

Stresli koşullar vücut tarafından daha fazla magnezyum kullanımını gerektirdiğinden, bu tür tüm koşullar, ameliyat, yanıklar ve kronik hastalık gibi hem psikolojik hem de fiziksel stres biçimleri dahil olmak üzere eksikliğe yol açabilir. 

5. İdrar söktürücü, kalp ilacı, astım ilacı, doğum kontrol hapı veya östrojen replasman tedavisi alıyor musunuz ? 

Bazı ilaçların etkilerinin, böbrekler tarafından atılım yoluyla magnezyum kaybını artırarak vücuttaki magnezyum seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. 

6. Haftada yediden fazla alkollü içecek içiyor musunuz ? 

Alkolün magnezyum seviyeleri üzerindeki etkisi, diüretiklerin etkisine benzer: böbrekler tarafından magnezyum atılımını artırarak hücreler için mevcut olan magnezyumu düşürür. Çalışmalarda, alkoliklerin %30'unda klinik magnezyum eksikliği bulundu.  

Artan alkol alımı, her ikisi de düşük magnezyum seviyelerine katkıda bulunabilen D vitamini eksikliğinin yanı sıra sindirim sisteminin etkinliğinin azalmasına da katkıda bulunur. 

7. Magnezyum içermeyen kalsiyum takviyeleri veya 1:1 oranından daha az magnezyum içeren kalsiyum takviyeleri alıyor musunuz ? 

Çalışmalar, magnezyum alımı düşük olduğunda, kalsiyum takviyesinin magnezyum emilimini ve tutulmasını azaltabileceğini göstermiştir. Kalsiyum takviyesinin magnezyum seviyeleri üzerinde olumsuz etkileri olabilirken, magnezyum takviyesi aslında vücudun kalsiyum kullanımını iyileştirir.  

Birçok rapor kalsiyumun magnezyuma 2: 1 oranında alınmasını önerse de, bu rakam büyük ölçüde keyfidir. Herhangi bir birey için ideal oran, mevcut koşullara ve  eksiklik için risk faktörlerine bağlı olarak değişecektir . 

Bununla birlikte, birkaç araştırmacı, gelişmiş kemik desteği ve azaltılmış hastalık riski için 1:1 kalsiyum-magnezyum oranını desteklemektedir. Bu, yalnızca yaygın magnezyum eksikliğine işaret eden artan kanıtlardan değil, aynı zamanda düşük magnezyum depoları yüksek kalsiyum alımıyla birleştiğinde arteriyel kireçlenme riskine ilişkin endişelerden de kaynaklanmaktadır. 

Ünlü magnezyum araştırmacısı Mildred Seelig'e göre: 

Vücut, magnezyum eksikliği durumunda kalsiyum tutma eğilimindedir. Böyle bir zamanda fazladan kalsiyum alımı, kalp hücreleri ve kan damarları da dahil olmak üzere hücrelerin içindeki kalsiyum seviyelerinin anormal bir şekilde yükselmesine neden olabilir… Hücrelerdeki kalsiyum ve magnezyum arasında gerekli olan hassas denge göz önüne alındığında, en iyisi magnezyumun yeterli olduğundan emin olmaktır. Kalsiyum takviyesi alıyorsanız yeterlidir.

8. Aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyor musunuz: 

  • Endişe ? 
  • Hiperaktivite zamanları ? 
  • Uyumakta zorluk mu çekiyorsun ? 
  • Uykuda kalmakta zorluk mu çekiyorsun ? 

Yukarıdaki belirtiler magnezyum eksikliğinin nörolojik belirtileri olabilir. Sinir iletimi için yeterli magnezyum gereklidir ve ayrıca sinir sistemini etkileyen elektrolit dengesizlikleri ile ilişkilidir. Düşük magnezyum ayrıca kişilik değişiklikleri ve bazen depresyon ile ilişkilidir. 

  1. Aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyor musunuz:
  • Ağrılı kas spazmları ? 
  • Kas krampları ? 
  • Fibromiyalji ? 
  • Yüz tikleri ? 
  • Göz seğirmeleri veya istemsiz göz hareketleri ? 

Bunlar gibi nöromüsküler semptomlar, potansiyel bir magnezyum eksikliğinin klasik belirtileri arasındadır. 

Magnezyum olmasaydı kaslarımız sürekli bir kasılma durumunda olurdu. 

Magnezyum, kas gevşemesi için gerekli bir elementtir ve onsuz kaslarımız sürekli bir kasılma durumunda olacaktır. Kalsiyum ise kasların kasılması için sinyal verir. Magnezyum Faktörü  kitabında belirtildiği gibi , iki mineral “fizyolojik bir madalyonun iki yüzüdür; Birbirine zıt eylemleri var ama bir ekip gibi çalışıyorlar.”  

Chvostek'in İşareti ve Trousseau'nun İşareti, istemsiz kas hareketleri için klinik testlerdir ve her ikisi de kalsiyum veya magnezyum eksikliğini veya her ikisini birden gösterebilir. Aslında, magnezyum eksikliği testlerde kalsiyum eksikliği olarak görünebilir ve düşük kalsiyum testi sonuçları alındığında ilk tavsiyelerden biri magnezyum takviyesidir. 

10. Yukarıdaki sorulardan herhangi birine evet cevabı verdiniz mi ve ayrıca 55 yaşında veya daha büyük müsünüz ? 

Yaşlı yetişkinler özellikle düşük magnezyum durumuna karşı savunmasızdır. Yaşlanma, stres ve hastalıkların hepsinin artan magnezyum ihtiyacına katkıda bulunduğu gösterilmiştir, ancak çoğu yaşlı yetişkin aslında besin kaynaklarından genç olduklarına göre daha az magnezyum alırlar. 

Ek olarak, biz yaşlandıkça magnezyum metabolizması daha az verimli olabilir, çünkü GI yolu ve böbreklerdeki değişiklikler yaşlı yetişkinlerin daha az magnezyum emmesine ve daha az magnezyum tutmasına katkıda bulunur. 

55 yaşın üzerindeyseniz ve ayrıca düşük magnezyum ile ilgili yaşam tarzı belirtileri veya semptomları gösteriyorsanız, magnezyum alımınızı iyileştirmek için çalışmanız özellikle önemlidir. Vücuttaki magnezyum depoları azaldığında, aşikar hipomagnezemi (magnezyum eksikliği) riskleri önemli ölçüde artar.